Stupeň vítězů

Novinky OSTRAVA HOSTÍ DOMÁCÍ HALOVÝ VRCHOL

O nadcházejícím víkendu proběhne v ostravské atletické hale mistrovství České republiky mužů a žen. Kromě medailí budou atleti usilovat i o nominaci na halové mistrovství Evropy v polské Toruni. V předběžných startovních listinách figuruje pět halových českých rekordmanů a osm držitelů historického maxima šampionátu. Těšit se můžeme například na Pavla Masláka, Radka Jušku nebo Ladu Vondrovou.

V nejkratším sprintu na 60 metrů se proti sobě utká trio závodníků, kteří už si start na HME zajistili. O svůj šestý titul bude usilovat Jan Veleba, který by se tak stal historicky nejúspěšnějším borcem tohoto šampionátu na šedesátce. Zatím se s pěti zlatými medailemi o tento primát dělí s Jiřím Valíkem. Měl by být mírným favoritem, jelikož si v této sezóně vyrovnal časem 6.65 osobní rekord. V cestě mu však bude stát domácí hvězda a vítěz posledních dvou halových šampionátů Zdeněk Stromšík, jenž navíc při obou svých triumfech zaběhl rekord mistrovství 6.64. Třetím do party je mladý Štěpán Hampl, jenž srazil své kariérní maximum už na 6.70, díky čemuž si řekl o účast na své první velké seniorské mezinárodní akci. Ve stejné disciplíně žen je hlavní kandidátkou na zlato Marcela Pírková, které chybí k pokoření nominačního kritéria pro Toruň 7.34 pouhé dvě setiny. Mistrovské zlato z šedesátky jí zatím chybí.  

Pírková bude usilovat o mistrovský double na dvoustovce. V této disciplíně vede národní tabulky výkonem 23.77, což ji řadí na devátou příčku našich historických tabulek. Jen o pouhou setinu pomalejší je ovšem juniorka Barbora Šplechtnová, která v posledních dvou letech stála vždy na stupních vítězů. Pod 24 vteřin se letos dostala ještě Nikoleta Jíchová. Neméně zajímavá bude mužská dvoustovka. Zde se pokusí získat svůj šestý halový titul český rekordman Pavel Maslák. Nebude to však mít jednoduché. Mezi jeho největší vyzyvatele patří šampion z let 2013 a 2015 a vedoucí muž tabulek Jan Jirka, který si v této sezóně zaběhl osobní rekord 20.81 a v přímém souboji Masláka porazil. Své slovo do pranice chce říct také Jiří Polák, jenž je s letošním časem 20.98 pátým nerychlejším Čechem na halové dvoustovce a po venkovním titulu by rád získal i ten halový.

O zisk třetího zlata v řadě se pokusí čtvrtkařka Lada Vondrová. Své loňské vítězství navíc ozdobila novým rekordem mistrovství 51.82. Ač běžela v této sezóně jediný závod na 400 metrů, je s časem 52.61 v domácí konkurenci jasně nejrychlejší. Na startu bude také další jistá účastnice halového mistrovství Evropy Tereza Petržilková, která by ráda vylepšila svá bronzová umístění z let 2018 a 2019. Závod mužů na 400 metrů bude přímým soubojem o účast v individuálním závodě pro HME. Trojice Michal Desenský, Vít Müller a Patrik Šorm totiž už dokázala vyhovět nominačním požadavkům. Společně s Maslákem jsou čtyři, ale individuálně mohou v Polsku startovat pouze tři naši reprezentanti. Bojovat se bude také o místo ve štafetě, která nejspíš na halovém kontinentálním vrcholu nebude chybět.

Vynikající formu mají v této halové sezóně naši půlkaři, a tak se na této trati můžeme těšit na atraktivní souboj mezi trojnásobným mistrem a vedoucím mužem letošních tabulek Filipem Šnejdrem a loňským šampionem a rekordmanem mistrovství Lukášem Hodboďem. Ten právě při svém vítězství v minulém roce vylepšil hodnotu historického maxima tohoto podniku na 1:47.81. Oba borci navíc letos již stlačili své časy pod 1:47. Pozadu nebude chtít zůstat ani pravidelný medailista z domácích šampionátů a další účastník HME v Toruni Tomáš Vystrk, jenž je pověstný svými silnými finiši. Mezi ženami je hlavní favoritkou venkovní mistryně Vendula Hluchá. Medaile z halového šampionátu jí ještě chybí.

Diana Mezuliáníková se po loňském běžeckém double na tratích 800 a 1500 metrů tentokrát rozhodla pouze pro start na delší distanci, na které má doma již dva halové tituly. V předběžné startovní listině mužského závodu figuruje čerstvý národní rekordman Filip Sasínek. Ten však nejprve poběží v sobotu závod na 3000 metrů, který slibuje velmi zajímavou podívanou, jelikož kromě něj se ho zúčastní také Jakub Holuša a dvojnásobný halový šampion Jan Friš. Bude se cílit na prolomení osmiminutové hranice.

Na šedesátce překážek zaklekne do bloků někdejší halový mistr Evropy a český rekordman Petr Svoboda, který bude útočit na šestý halový titul. Markéta Štolová byla loni možná trochu překvapivou vítězkou této disciplíny. Letos je ovšem hlavní favoritkou. V domácí konkurenci je již sedm závodů neporažena a postupně si posouvala své kariérní maximum až na 8.12, což ji vyhouplo na třetí místo českých historických tabulek a může se těšit na svou premiéru na velké mezinárodní akci mezi dospělými, jelikož se kvalifikovala do Toruně. Stejný cíl má také Helena Jiranová, která se časem 8.21 na setinu přiblížila svému osobáku a k pokoření limitu na HME jí schází pět setin.

Výškařka Michaela Hrubá má ve 22 letech na svém kontě již pět halových titulů a ráda by vybojovala ten šestý. Proti ovšem bude venkovní mistryně Bára Sajdoková, která na šampionátu v Plzni právě Hrubou porazila. Na tom loňském halovém pak pro změnu na pokusy podlehla Kláře Krejčiříkové. Také ona by v sektoru jako obhájkyně neměla chybět. Mezi muži posledním dvěma halovým šampionátům dominoval Marek Bahník. Při tom loňském si skočil absolutní osobní rekord 225 centimetrů. V této sezóně je však zatím vedoucím mužem národních tabulek Jan Štefela, jenž se pokusí z výškařského trůnu Bahníka sesadit.

Tradiční duel proběhne v tyči žen. Obhájkyní titulu je Romana Maláčová. Ta už na halových domácích mistrovstvích vystoupala na nejvyšší stupínek čtyřikrát a hlavní motivací pro ni je pokoření áčkového limitu pro start na HME. To Amálii Švábíkové stačilo k účasti v Toruni splnit limit béčkový a na rozdíl od své zkušenější kolegyně na halové zlato čeká. Zatím byla třikrát stříbrná a jednou bronzová. Na venkovním MČR si obě závodnice zlato podělily. V mužském závodě obhajuje zlato osminásobný halový šampion Jan Kudlička. V sektoru by měli být také další dva loňští medailisté Matěj Ščerba a Dan Bárta.

Od roku 2014 poznalo domácí halové mistrovství pouze jednou jiného šampiona než Radka Jušku. Jinak s výjimkou sezóny 2017, kdy halu vynechal, vévodil tomuto závodu právě český rekordman. V Ostravě by rád ozdobil zisk sedmého titulu osmimetrovým skokem. Této hranici se letos přiblížil už na tři centimetry. V kategorii žen bude do mistrovského klání vstupovat jako leader průběžných tabulek Kateřina Dvořáková. Na výkony z letní sezóny se pokusí navázat Linda Suchá, která opanovala MČR pod otevřeným nebem výkonem 645 centimetrů.

Markéta Červenková má na svém kontě již sedm halových titulů a bylo by velkým překvapením, kdyby nezískala ten osmý. Tím spíš, když si v této sezóně posunula halový osobák na 17.81 a věří, že na HMČR neodolá ani osmnáctimetrová meta.

Suchá se na MČR v Plzni stala dvojnásobnou šampionkou, když brala další zlato i v trojskoku. O stejný počin se pokusí i v hale. Nicméně letos je zatím lepší vítězka posledních dvou halových mistrovství Emma Maštalířová, která se letos jako jediná žena zatím dostala přes třináct metrů. Mužský trojskok bude zejména soubojem mezi čtyřnásobným mistrem a obhájcem Jiřím Vondráčkem a Ondřejem Vodákem, jenž se svým osobákem z Czech Indoor Gala 16.29 dostal na desáté místo národních historických tabulek. Jeden halový titul již má z roku 2018.

Halové mistrovství České republiky mužů a žen v Ostravě se bude muset obejít bez diváků. Fanoušci atletiky ovšem budou moci sledovat dění prostřednictvím streamu na facebookovém profilu Česká atletika.

Zdroj: Petr Jelínek, foto: ČAS – Jan Kucharčík – z webu www.atletika.cz

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *